Фінансові компанії підписали Кодекс професійної етики

02.03.2020
Сума (грн)
Термін (дн.)
Відсотки
Всього
Оформити кредит
left_Круглий стіл

У вівторок, 25 лютого, представники українських фінансових компаній підписали Кодекс професійної етики щодо врегулювання простроченої заборгованості. Згідно з цим документом, всі компанії-підписанти (а їх близько двох десятків) офіційно підтвердили, що працюють виключно у правовому полі і ведуть відкритий і прозорий діалог зі споживачем.

Документ підписали під час круглого столу «Чи зупинять зміни законодавства розвиток мікрокредитування в Україні?», організованого Всеукраїнською асоціацією фінансових компаній. Мета Кодексу – забезпечити захист споживачів фінансових послуг і задати загальноєвропейський стандарт роботи мікрофінансових організацій.

Крім мікрофінансових компаній, учасниками круглого столу стали представники НБУ, Нацкомфінпослуг, ВРУ, Світового банку. На зустрічі обговорили законодавчі зміни, які ринок мікрокредитування очікує до кінця 2020 року в зв'язку зі зміною регуляторного органу. Нагадаємо, що відповідно до закону, з 1 липня 2020-го регулювати страхові, лізингові, фінансові компанії, ломбарди, кредитні спілки та бюро кредитних історій буде Нацбанк.

Керівник проєктів та програм Департаменту ліцензування НБУ Орест Франчук зазначив, що Нацбанк на даному етапі активно розробляє нове регулювання, яке повинно створити оптимальні умови для розвитку українського ринку МФО.

«У той же час, ми будемо приділяти достатньо уваги нагляду за ринковою поведінкою, в тому числі для того, щоб права споживачів фінансових послуг були захищені. Тому ми вітаємо самоорганізацію ринку і його прагнення до сумлінної роботи, яке переросло сьогодні в підписання найбільшими мікрокредитними компаніями Кодексу професійної етики», – зазначив він.
right_Круглий стіл

При цьому член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов підкреслив, що в минулому році фінансові компанії видали близько 70 млрд грн кредитних коштів, з яких велика частка припадає на онлайн-кредитування.

«Тільки кредитів онлайн було видано близько 10 млн на загальну суму близько 40 млрд грн», – уточнив Олександр Залєтов.

Ринок МФО активно виріс за останні кілька років і зайняв міцні позиції в ніші фінтех. CEO moneyveo Альона Андронікова розповіла, як МФО розвивають фінансову екосистему України. Вона підкреслила чотири ключові чинники – це розвиток фінансової інклюзії, інноваційність галузі, забезпечення кібербезпеки і внесок у національну економіку.

«У розрізі фінансової інклюзії ми повинні не тільки надавати досить широкий спектр зручних і доступних кредитних продуктів, а й забезпечувати фінансову грамотність і управління ризиками, – зазначила Альона Андронікова. – Не новина, що мікрокредитування унікально своєю високою інноваційністю. Багато наших бізнес-процесів побудовані на технологіях штучного інтелекту і машинного навчання. Завдяки технологічній модернізації в moneyveo не було онлайн-шахрайства з кредитами, виданими в 2019 році. При цьому ми готові співпрацювати з кіберполіцією в рамках викриття можливих онлайн-махінацій. І для захисту персональних даних клієнтів в минулому році ми виділили до 35% IТ-бюджету в рамках нашої стратегії зближення з GDPR ».

Альона Андронікова підкреслила, що в 2019-му moneyveo була внесена до списку великих платників податків країни. Компанія заплатила до бюджету в минулому році понад 95 млн грн податків.

left_Круглий стіл
«МФО створюють робочі місця, розвивають корпоративну відповідальність. На соціальні ініціативи в минулому році ми виділили близько 500 тис. грн. Один з наших ключових проєктів – безкоштовні освітні курси для студентів Києво-Могилянської академії», – додала директор moneyveo. .

Нагадаємо, 12 вересня 2019 Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій з державного регулювання ринків фінансових послуг» (№1069-2). Його мета – скоротити кількість регуляторних і контролюючих органів на ринках небанківських фінансових послуг шляхом розподілу функцій Нацкомфінпослуг між іншими органами, що здійснюють державне регулювання ринків фінансових послуг.

Рейтинг: 1 з 5 (Голосів: 1)

Кредит Menu