Moneyveo

brogress-bar

В Україні найкраще адаптується британська модель дистанційної ідентифікації та верифікації – експерт Moneyveo

26.04.2019
Сума (грн)
Термін (дн.)
Відсотки
Всього
Оформити кредит

Вітчизняна система дистанційної ідентифікації та верифікації повинна бути побудована навколо даних кредитних карт. Останні наразі є найбільш популярним платіжним інструментом в Україні, тому подібна система виглядає найбільш оптимальною. Таку думку під час круглого столу «Перспективи дистанційної ідентифікації та верифікації» з представниками Нацкомфінпослуг та НБУ висловив технічний директор Moneyveo Алекс Банасевич.

«Вважаю, що майбутнє дистанційної ідентифікації та верифікації за системою Bank ID. Але поки вона не покриває усіх користувачів кредитних послуг, доводиться орієнтуватися на різні сервіси. Наразі наші реалії найбільш співзвучні з принципами британської системи верифікації CallValadate, яка побудована довкола даних платіжних карт. Але непогано було б, щоб у нас на законодавчому рівні було інтегровано кілька різних світових моделей. І бажано, щоб правове поле було прописане таким чином, щоб воно сприяло появі нових подібних продуктів», - зазначив технічний директор Алекс Банасевич.

Власне, законодавче підґрунтя для розвитку дистанційної ідентифікації та верифікації обговорили з представниками регулятивних органів. Член Нацкомфінпослуг Денис Ястреб підтвердив попит на такі послуги з боку учасників небанківського ринку та споживачів.

«Важливо, щоб ринок мав юридичні можливості працювати зі споживачами за допомогою дистанційних засобів. Це буде якісним проривом для компаній… Нацкомфінпослуг допрацьовує нову редакцію положення про проведення фінансового моніторингу. В ньому ми враховуємо питання щодо дистанційної ідентифікації і верифікації. Зазвичай  такі проекти напрацьовуються упродовж 6-9 місяців. Два місяці вже в роботі, попередньо через 4-8 місяців завершимо», - поінформував Денис Ястреб.
two Remote identificationtwo Remote identification

Тим часом на ринку вже функціонують системи BankID, MobileID, 3DSecure. За словами керівника проектів та програм Департаменту стратегії та реформування Національного банку України Олега Циганова, станом на сьогодні учасниками системи Bank ID від НБУ можуть бути як державні, так і комерційні установи.

«Через нашу систему можуть бути надані послуги банківські, комерційні та адміністративні. На сьогодні у системі 6 банків, і 9 заявок ще подано – вони на різних етапах впровадження (хтось тестується, хтось вже готується до інтеграції в систему)», - уточнив він.

Такі сервіси мають високий запит як серед учасників ринку, так і споживачів, - наголосила CEO Moneyveo Альона Андронікова

«Дистанційна ідентифікація і верифікація сприяє швидкому та зручному онлайн сервісу. Такі проекти важливі для будь-якого бізнесу. Вони будуть розвивати Україну, сприяти її технологічному зростанню. Багато компаній вже вкладають значні інвестиції в цей напрямок. І важливо, щоб ми разом напрацювали законодавчу основу для таких продуктів», - підкреслила Альона Андронікова.

Рейтинг: 5 з 5 (Голосів: 1)